Det fungerar att söta genom sötningsmedel på ett nyttigare vis än genom socker

För alltför många är sötning viktigt.

Numera finns det alternativ som inte ger en viktökning. Sackarin är ett bra exempel på ett medel som ger den söta smaken som man kan ta med gott samvete.

Dock sackarin är absolut inte det enda eller ens det bästa alternativet till vanligt socker.

För mer än hundar år sedan började man använda sackarin som sötningsmedel mest i kaffe och te Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.

Det är också därför som sackarinet ofta användas av diabetiker. Det är en smått otrolig sötningseffekt jämfört med socker på 500 gånger, tyvärr med en bismak av metall.

Ett ytterligare alternativ är Sukralos som sötningsmedel som har ett fåtal kalorier och smakar riktigt gott.

En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. En anledning att Sukralos smakar som socker är att det är framställt av socker. Inte lika starkt sötningseffekt har Cyklamat.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.

På senare år har Aspartam blivit känt som ett sötningsmedel, det är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.

En del medel har blivit otroligt populära tack vare att de är helt naturliga

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Stevia finns att tillgå som sötströ och är som namnet säger ett slags strösötmedel fast mycket nyttigare än vanligt strösocker. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.

Stevia kan ge en lätt och oangenäm bismak av lakrits som inte uppskattas av alla. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.

Ännu ett sötningsmedel, denna gång helt naturligt är Erytritol som finns i äpplen och päron. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. Smaken sägs vara nästbäst efter Sukralos.

En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.

Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.

Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.