Gör egna efterrätter samt godis med hjälp av salmiak I pulverform

För en del så är det komplicerat att gå för lång tid utan lakrits och man kan nog säga att det här är ett godis som är ganska typiskt för svenskar. I andra länder så är det ej alltidenkelt att finna det salta lakritsgodiset så ska man ut och resa så kan det vara förståndigt att ta med sig en aning godsaker eller kanske salmiak i pulverform så att du kan tillreda ditt eget godis.

Vad är salmiak och vad kan det användas till förutom godistillverkning?

Det är viktigt att inse att salmiak inte är detsamma som lakrits men att salmiakpulver vanligtvis är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och detta ämnet använder man för att erhålla den salta smaken men faktum är att det har många andra användningsområden. Salmiak fungerar bra som rengöringsmedel.

Då man främst började framställa ammoniumklorid så ville man nyttja det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler hisnande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan avlägsna syrafläckar med ammoniumkloriden.

Ammoniumklorid Salmiak livsmedelskvalitet på allt-fraktfritt.se

Kan man säga att salmiak samt lakrits är detsamma?

Nej, man kan verkligen icke säga att det här är detsamma! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är avsevärt lyckad och salmiaksalt är känt för att skänka en så aptitlig smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som förvisso likaså är populärt men en fullständigt annan sak.

Nuförtiden så är det mycket vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Ifall man ska producera nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man ska tillägga en nypa lakritspulver. Detta är icke salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart även vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och det här pulvret är enkelt att få tag i. Man kan handla det online till ett bra pris (vanligtvis på allt-fraktfritt.se och Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det avsevärt som med fördel kan smaksättas med det.

Hitta bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av alla goda efterrätter och det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att köpa pulvret enbart därför att testa. Kola, lakritslantar, hallondessert… detta är blott några exempel på sådant som blir tokigt gott då man blandar i salmiaken.

Nätet är uppbokat av vackra tips och goda recept som är enkla att följa. Har man bara ett grundrecept så kan man mestadels ge det hela en saltlakritstvist genom att addera salmiakpulvret. Det är icke komplicerat och något som absolut leder till efterrätter samt godis som är lite konstig.

Tänk på att inte överdosera. Man vill absolut ej för mycket av den salta smaken som visserligen är god men som kan ta över om det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man prova sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.