Magnesiumstearat ser till att tabletten lossnar lätt från stansen

Tabletterna blir snabbt klara och ser bra ut. Det måste ju finnas släppmedel i tabletter. Om man inte använder det blir tabletterna svåra att ta ur formen.

Släppmedlet magnesiumstearat ger ofta bra resultat vid användning. Det gör att tabletterna kan hanteras lättare. De får önskad form och kan enkelt paketeras då produktionen är klar.

Vad är magnesiumstearat för någonting?

Magnesiumstearat kallas för släppmedel i tabletter Det är nästan detsamma som en ätbar tvål med stearat och magnesium.

Magnesiumstearat ger den blanka ytan. Det är normalt att dosera 0,5 till 1%. Du kan köra det i max 5 minuter. Om tabletten blandas för länge kan den förstöras.

Magnesium stearat är olösligt i vatten. Genom pressen formar du pulvret till tabletter. Självklart är det säkra ämnen.

Det måste gå snabbt att tillverka

Idag är vi vana med ett högt tempo. Med modern teknik så går det att köra stansar så att de jobbar på utan pauser. Allt mer avancerad teknik kan dessutom räkna tabletterna fortare.

Genom att automatisera tillverkningen har man också tagit bort risken för att bakterier sprids. Fel förekommer självklart men då man kan stoppa processen och rätta till felet.

En tablettpress kan göra upp till 3 000 tabletter i timmen. Då använder den en stans. Större maskiner kan ha större huvuden. Då väller det ut färdiga tabletter.

Om en produktion måste stoppas är det sällan tabletterna det beror på. piller
Inte när det handlar om magnesiumstearat.

Tillverkningen måste flyta på. Om en stans blir klibbig så betyder det ofta tvärstopp, jam i maskinen som måste köras baklänges och det kan sitta hårt innan det lossnar. Tablettstansen skadas kanske till och med av detta.

mikrokristalinsk

Se därför till att klibbmedlet är 20 % och att släppmedlet är 1 %.

Hos allt-fraktfritt.se kan du köpa både släppmedel och klibbmedel.

Produktionen måste vara noga planerad.

För att tillverkning av tabletter ska bli smidig och snabb så måste man ha god planering. Det gäller alla moment i tillverkningen, även släppmedel i tabletter.

Om du är noga spar du både tid och pengar. Ett tips är att kontrollera vilket släppmedel du använder. Slutkunden blir nöjd med en produkt som fungerar som den ska och som behåller rätt form.

Men det är inte bara släppmedlet som spelar roll alla moment måste utföras noggrant.