Så gör du för att använda en tablettpress

Tabletter är kanske den smartaste uppfinningen på många decennier. Tabletter har underlättat sättet vi tar medicin på. Med en tablettpress kan du göra egna tabletter. Man kan tillverka glukosamintabletter och mycket mer på detta vis.

filmdragerad

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

En tablettpress kan användas flera gånger i flera olika projekt. Du kan enkelt fortsätta producera andra sorters tabletter när dina glukosamintabletter är klara.

Glukosamintabletter är en variant i sig. De fungerar mot ledsmärtor genom en process som tar 3 veckor att komma igång. Dina leder håller sig i trim. Har alltid varit ett kosttillskott fram till för några år sedan.

Då tog läkemedelsindustrin och registrerade glukosamin-tabletter som läkemedel och priserna gick upp. Man minskade också den rekommenderade dosen till 625 mg två gånger dagligen. Dosen måste vara betydligt mycket högre om den ska ge effekt.

Genom att underdosera blev användaren bättre men inte bra och fick gå till doktorn. Då fick man dyra tabletter på recept. Glukosamin finns som pulver i starkare form, men då endast till djur. Lång näsa, läkemedelsindustrin.

Det som gör det så smidigt att jobba med olika projekt är att man kan använda sig av metoder som gör att det blir lätt att hålla stans och andra delar av maskinen ren. Dels så är det förstås så att man använder en form av släppmedel så att tabletter inte fastnar i stans. Även formen har en användarvänlig utformning.

Du kan pressa i olika volymer

Rätt tablettpress ger rätt volymer. tabletter
Det kan ta längre tid.

Tekniken för den här typen av pressar är avancerad så man kan få en färdig produktion på mycket kort tid. Tabletterna pressas under högt tryck. Tabletternas utseende kan ändras med hjälp av formarna.

En elektrisk enhövdad tablettpress brukar producera 1000-3000 tabletter per timme. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Med 32 huvuden kan du göra fler tabletter på kortare tid. Motorn gör att maskinen går fortare.
En tumregel är; ju fler huvuden desto fler tabletter.

Tablettens klibbmedel gör att den håller ihop och släppmedlet gör att den inte fastnar vid tillverkningen. Kalciumaskorbat är perfekt att göra tabletter av.

Andra ingredienser kan göra att maskinen stoppar upp. Du kan inte göra tabletter av Saigonkanel heller. Sådana ämnen brukar man fylla i kapslar.

Akaciagummfiber är ett vanligt klibbmedel. Man brukar ändå säga att mikrokristallinisk cellulosa är det allra vanligaste. 20 % är en bra blandning.

Släppmedel, det vanligaste är magnesiumstearat, 1/2 och upp till 1%, i extremfall 2% till mycket klibbiga produkter. allt-fraktfritt.se har allt du behöver.

Pulver är mest förrädiskt att blanda. Maskiner behövs även för små volymer. Man kan blanda med en stor sked också.

Först blandar man i klibbmedel tills det är ordentligt blandat. Därefter släppmedel, då blandar man bara precis så det blir inblandat, max 5 minuter. Om du blandar för bra blir tabletten skör.

Prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet, den skall hålla. En hårdhetsmätare fungerar också.

Med 32 huvuden går tillverkningen riktigt snabbt. Då kan du prova att hälla i lite flödesmedel. Det kan behövas för att snabba på tillverkningen.

Andra vanliga ämnen man blandar i tabletter är färg, smak, syra, fett och sötningsmedel. Ämnen kan också tillsättas så att tabletten löses fortare i magen.
Du kan stansa godis om du vill.

Det måste vara rent när man ska göra tabletter

Tabletter som ska intas som medicin eller kanske som kosttillskott får inte komma med bakterier eller ämnen som är farliga för oss människor. Det är också därför som de som jobbar med tablett tillverkning måste hålla en så hög nivå på renlighet.

Det är viktigt att rengöra tablettpressen både före och efter användning. Det är viktigt att gå igenom maskinens alla delar. Blandningen kan bli farlig då.

Om du handskas med hormoner måste du vara extra försiktig. Då måste man tänka på kläderna.

Medel som skyddar maskiner och tabletter

När du stansar i en tablettpress se till att tabletten är hel. Det kan hända om man gör fel. Det finns till exempel mikrokristallinisk cellulosa som är ett klibbmedel som ser till att tabletten klibbar ihop och stansas och blir hård och hållbar.

Då håller den länge. De håller längre. Oftast finns det fler verktyg som du kan köpa till. Då är olika former lätta att tillverka. Du kan också ställa in hårdhet på stansen.

Använd maskinen rätt för att skydda den. Då kan den användas i många år.