Så gör du för att använda en tablettpress

Tabletter är en fantastisk uppfinning. Det finns en hel del kosttillskott och mediciner som skulle vara krångliga att få i sig om man inte kunde få dem i tablettform. Nu kan du pressa tabletter hemma med en tablettpress. Du kan till exempel tillverka glukosamintabletter.

mikrokristallin

Du kan göra flera produkter med en tablettpress

TablettpressEN kan användas om och om igen. När du är klar med dina glukosamintabletter kan du fortsätta med nästa batch.

De tabletterna håller en egen nivå. De lindrar dina ledsmärtor på tre veckor. Dina leder håller sig i trim. De har alltid varit kosttillskott fram till nyligen.

Så fort de klassades som läkemedel blev de mycket dyrare. Man minskade tabletterna till 625 mg och begränsade dosen. Dosen måste vara mycket högre om den ska ha effekt på smärtan.

Den lägre dosen fungerade ett tag sedan var problemen tillbaka igen. Då fick man dyra tabletter på recept. Tabletterna finns i starkare form men då endast till djur. Där fick ni läkemedelsindustrin.

Du kan enkelt hålla ren maskinen. Släppmedlet gör att tabletterna hålls fria från stansen. Även formen har en användarvänlig utformning.

Använd den som det passar dig

Använd den tablettpress som passar de volymer som du ska göra. tablettpress
Det kan ta längre tid.

Tekniken för den här typen av pressar är avancerad så man kan få en färdig produktion på mycket kort tid. Maskinens stans pressar samman tabletterna. Olika formar ger olika utseende på tabletterna.

Den elektriska maskinen kan producera flera tusen tabletter. https://www.lfatabletpresses.com/ säljer flera olika tablettpressar.

Stora maskiner har flera huvuden, 4-8-16 och upp till 32 huvuden är vanligt. Den kraftfulla motorn gör att tillverkningen går lekande lätt.
Om en enkelhövdad maskin gör 2000 tabletter på en timme så gör den 32-hövdade 64000.

Tabletten består av flera substanser som gör att den håller ihop och släpper lättare från formen. Vissa ingredienser är lämpliga att göra till tabletter som de är.

Vissa ingredienser lämpar sig inte att göra tabletter av alls. Andra ämnen, som Saigonkanel, går inte att stansa hur mycket klibbmedel man än blandar in. De är avsedda för kapslar.

Det finns olika klibbmedel som du kan använda. Men mest använder man mikrokristallinisk cellulosa. Du kan blanda i 20 % men det finns ingen gräns.

Använd 1 % av släppmedlet magnesiumstearat. Surfa in på allt-fraktfritt.se och köp allt du behöver.

Om du blandar är det vanligt att pulver lägger sig överst, därför är det svårast att blanda. Man måste ha maskiner, även för små volymer. Man kan blanda med sked men det tar längre tid.

Först blandar man i klibbmedel tills det är ordentligt blandat. Sedan släppmedlet. Blir det för bra inblandat så blir tabletten skör.

Prova en färdig tablett genom att släppa den i golvet. En hårdhetsmätare fungerar också.

Om du använder 32 huvuden så väller det ut tabletter. Då måste du kanske använda flödesmedel. Tillverkningen går snabbare då.

Andra vanliga ämnen man blandar i tabletter är färg, smak, syra, fett och sötningsmedel. Du kan också förvandla tabletten till en deposittablett.
Du kan stansa godis om du vill.

Renlighet är ett måste då man ska tillverkar tabletter

Om tabletterna görs för människor får de inte vara kontaminerade av bakterier. Det är därför det måste vara rent.

Man rengör tablettpressen både efter och inför start. Alla ytor måste kontrolleras. Blandningen kan bli farlig då.

Om du handskas med hormoner måste du vara extra försiktig. Då måste du tänk på hur du är klädd.

Tänk på det här

När du stansar i en tablettpress se till att tabletten är hel. Det är särskilt vanligt om man handskas med maskinen på fel sätt. Använd rätt klibbmedel så är det ingen fara.

Då håller den länge. De blir hållbarare. En bra press har olika stansverktyg som kan ha olika form och storlek. Då kan du tillverka fler storlekar. Du kan också ställa in hårdhet på stansen.

Skydda maskinen genom en korrekt användning. Då kan den användas i många år.